Archief Voorstellingen - schippersenvangucht.com

ODE

Of het geluk van een kierende deur

ODE is een lofzang op de kleine en intieme ontmoeting tussen mensen en generaties. Toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd of mobiliteit.

In een rondgang door de nieuwe theaterinstallatie ODE passeer je een aaneenschakeling van kamers, waarin van alles te zien is. Samen met zeventien personen, performers en tien andere bezoekers, ervaar je dat het IK het WIJ nodig heeft; samen niet weten waar je heen gaat past bij de wereld van 2023.

ODE is een experiment in zachtheid als tegenkracht van polarisatie. Ontmoeten en samenwerken met onbekenden is een belangrijk thema. Dat wordt als steeds moeilijker ervaren en verlangt haast durf in de wereld van vandaag. Laten we proberen de deuren te openen, zachtjes, en op een kier te zetten.

Een ODE aan de ontgrendeling van onze samenleving.

t Wordt nergens echt theater

Theatermakers Schippers&VanGucht maken al vijftien jaar theaterinstallaties waarin tijd, ontmoeting en generaties een grote rol spelen. Je komt hun fantasierijke bouwwerken tegen op en in de meest uiteenlopende en onverwachte plekken, binnen of buiten, in het theater of op locatie.

De theaterervaringen van Schippers&VanGucht maken het mogelijk een moment in de tijd te vangen en vieren de kracht van verbeelding en vindingrijkheid. Ongewone publiekopstellingen zijn bepalend voor de manier van kijken. Passief toeschouwen maakt plaats voor mee-leven en zorgt voor een intieme ontmoeting.

Liefhebben is samen dezelfde richting opkijken
(vrij naar Antoine de Sainte-Exupéry)

NINJAV_S001_S001_T056.00_19_40_17.Still009-Wannes Cré annemarie prins

Voor volwassenen en ook leuk voor kinderen

Met een kleine groep bezoekers betreed je ODE en ga je samen op ontdekking zonder precies te weten waar je heen gaat. Tijdens de reis kom je een bont gezelschap tegen. Misschien wel net zo bont als de bezoekers met wie je daar bent. De jongste is zes, de oudste negentig. Allen hebben ze verschillende achtergronden en verschillende acteerervaringen. Schippers&VanGucht geven waarde aan de vluchtige ontmoeting. “We hopen dat ze samen met ons de ontmoeting zoeken en glimlachend naar buiten stappen.” Door in ODE te stappen, begrijp je vast wat ze bedoelen.

ODE is goed toegankelijk voor mensen met een auditieve beperking, omdat er geen tekst in de voorstelling zit.

ODE is een drieënhalve meter hoge, vijftien meter lange en drie meter brede video-installatie!

ODE  ging  in augustus 2023 in première op Theaterfestival Boulevard te ‘s-Hertogenbosch.

Heb je de voorstelling gezien? We zijn benieuwd naar je reactie!

Credits

Concept: Schippers&VanGucht
Video: Wannes Cré
Sounddesign: Joeri Cnapelinckx
Showcontrol: Daan Hazendonk
Bouw ODE (constructie en uitvoering): Einstein Design
Videobewerking: Anouk Steenbakkers
Opnameleiding, productie en publiekswerking: Juup Luijten
Technische productie: Jaap van der Woude
Creatieve Productie: Eva Meijering
Campagnebeelden/foto’s: Wannes Cré
Zakelijke leiding en verkoop: Dorine Cremers
Performers op beeld:
Mustaf Ahmeti, Jan Bijvoet, Myra Bodian, Erwin Boschmans, Ruben Diepenhorst, Paul Eenens,  Damien de Hoogh,  Oumaima Kastit, Valentine Kempynck, Toon Kuijpers, Johan Magielse, Eva Meijering, Merih Michael, Mollie, Charles Pas, Rowshuan Pikero, Annemarie Prins, Polline Van Tiggelt, Gayret Vasvieva, Karolien Verlinden
Performers live: 
Mustaf Ahmeti, Aline Cornelissen, Myra Bodian, Erwin Boschmans, Charlotte Gillain, Dennis Massar, Charles Pas
Muzikanten: Bart Verdonck, Mark Van Ransbeke, Mich Leemans, Thomas Devos
Mix: Joris CaluwaertsMet dank aan: Michael Nolta, Leon van Egmond, Michael Bloos, Dennis Molendijk

Pr/communicatie: Halima Sebbar
Met speciale dank aan Theaterwerkplaats Tiuri en Theater Zuidpool

In de media

 

Artikel Algemeen Dagblad 3 augustus 2023

En dan is er plots alleen witte rook (= waterdamp)


Artikel BN de Stem:

Nieuwsgierig naar Theaterfestival Boulevard

PODCAST EVA

Hoi, ik ben Eva. Dit is mijn stem. Ik ben nu niet hier waar jij bent, want ik doe niet meer mee. Ik probeer uit te zoeken hoe mensen denken. We denken allemaal anders. Echt. Je denkt misschien dat er maar 1 manier van denken is. Zoals je zelf denkt. En dat iedereen dan zo denkt. Maar je buurman denkt anders dan jij. En hij weer anders dan je oma. En je oma twijfelt ook weer anders dan de koning. Ik vraag me af of je je mening kan veranderen. Ik verzamel twijfels.

PODCAST EVA is een workshop over twijfelen en kantelmomenten. De leerlingen ontmoeten via een audiofragment Eva, het hoofdpersonage in De Kantelaar. Zij vertelt over haar kleine en grote twijfels, en haar beslissing om zich af te zonderen. Ze wil zelf bepalen hoe ze denkt. Hoe ze dat wil bekomen? Door twijfels te verzamelen van anderen. In deze workshop worden leerlingen aan de hand van beeldende oefeningen geprikkeld om na te denken over persoonlijke ruimte. Waar vinden ze rust en kunnen ze helemaal zichzelf zijn? Hoe voelt het voor hen om alleen te zijn met hun gedachtes? De leerlingen kunnen hun twijfels delen met Eva, en alle andere mensen die twijfelen.

PODCAST EVA is gekoppeld aan De Kantelaar en vindt bij voorkeur plaats vooraf aan het bezoek van de voorstelling.

Praktische info

Wat vragen we van de docent:

  • Bekijk dit filmpje en ontdek waarom we kunsteducatie zo belangrijk vinden.
  • We verwachten dat docenten actief deelnemen aan workshops en onze begeleider ondersteunen in het klasmanagement. Vooraf overleggen we hier even kort over.

Tijdsinvestering voor de docent:

  • Bezoek aan de website van Schippers&VanGucht: 15 min
  • Workshop: 50 min

Benodigdheden:

  • Ruimte: klaslokaal
  • Materiaalbenodigdheden: geen (wij voorzien alles)

Interesse?

Boek deze workshop via info@schippersenvangucht.com

Concept Schippers&VanGucht

De Volle Vuilkar

Waanzinnige expeditie naar het wezen van zijn

Om jou te zien moet ik mezelf zijn maar mezelf ben ik niet zonder jou

Twee vuilnismannen stouwen de laadbak goed vol. Knopje indrukken, wachten: klaar. Zo. Alle volwassenen en kinderen zijn in de buik van de vuilniswagen beland. Daarbinnen blijken ze niet het enige te zijn dat is weggegooid. Tussen de rommel horen ze stemmen, sommige dingen willen spreken. De Volle Vuilkar is een waanzinnige expeditie. Op de tast en soms schaterlachend onderzoeken de deelnemers wie ze zijn. De tekst is van Abdelkader Benali. Een citaat: ‘Om jou te zien moet ik mezelf zijn | Maar mezelf ben ik niet zonder jou.

Inspiratie De Volle Vuilkar

Inspiratie voor De Volle Vuilkar vonden Schippers&VanGucht in een citaat van schrijver Samuel Beckett:

‘Dear incomprehension, it’s thanks to you I’ll be myself, in the end.’

Oftewel: ‘Beste onbegrip, het is dankzij jou dat ik uiteindelijk mezelf zal zijn.’ Schippers&VanGucht maakt theatervoorstellingen voor zowel jong als oud, waarin tijd, houdbaarheid en generaties een grote rol spelen.

Let op: de voorstelling speelt zich af in een kleine ruimte, daarom is deze voor mensen met claustrofobie niet geschikt.

Voor iedereen tussen 7 en 107 jaar

De Volle Vuilkar is een productie van Schippers&VanGucht en ging in 2022 in première tijdens Theaterfestival Boulevard.

Schippers&VanGucht hoeven de gemeentelijke Afvalwijzer niet te raadplegen. Zij mochten tijdens Boulevard 2022 dagelijks vuilnis aanbieden. Ook als dat vuil tegenspartelt, de slappe lach krijgt, jong of oud is. Laadklep openen en proppen maar!

Concept en realisatie: Schippers&VanGucht
Tekst: Abdelkader Benali
Compositie en geluid: Joeri Cnapelinckx
Stemmen: o.a. Mustaf Ahmeti, Abdelkader Benali, Jan Bijvoet, Lukas Bultheel, Aline Cornelissen, Goele Derick, Joep van der Geest, Richard Nooijen, Eva Meijering, Charles Pas, Annemarie Prins, Wim Willaert, Yahia Yousfi
Stemmen Jaszakschatten: Leo Cnapelinckx, Louis-Emile Schulze, Elise Willocx
Mix: Joris Caluwaerts
Muzikanten: Berlinde Deman, Mich Leemans, Tim Vandenbergh, Bart Verdonck
Video: Aitor Biedma
Showcontrol: Daan Hazendonk
Atelier: Einstein Design
De Vuilnismannen: Juup Luijten en Leon Van Egmond
Creatief producent: Dorine Cremers, Eva Meijering
Pr/communicatie: Halima Sebbar
Algemene zaken: Dorine Cremers

In de media

Artikel Volkskrant:

In familievoorstelling ‘De volle vuilkar’ ligt een poëtisch motto verscholen ★★★★☆

Ondanks hun fluorescerende pakken merk je beide vuilnismannen (Juup Luijten en Leon Van Egmond) eerst nauwelijks op. Ze verdwijnen naadloos in het straatbeeld: ze zullen wel festivalrommel ophalen, denk je. Totdat ze met herkenbaar afval-ophaalloopje niet alleen kliko’s in het gelid zetten voor de laadklep van een witte vuilniswagen, maar ook toeschouwers op dito manier voorsorteren. Voor je het weet beland je tijdens De volle vuilkar (7+) van Schippers&VanGucht in de buik van een vuilniswagen. Heus. Echt. In de lijst van onverwachte theaterlocaties zoals kerken, schuren, duinpannen, tuinkassen, fietsstallingen en parkeergarages staat deze plek voorlopig op 1. Lees verder….

PDF artikel Volkskrant


Artikel PZC:

Voor Zeeuwen die durven: theater ín een vuilniswagen. ‘Ogen open en kleppen dicht!’

Een voorstelling in een vuilniswagen? Het klinkt als een grap, maar op het Zeeland Nazomerfestival blijkt het echt te kunnen. Een bezoek aan De Volle Vuilkar is zelfs zeer de moeite waard, voor jong en oud. Het is een wat merkwaardig beeld: een vuilniswagen die op zondagmiddag pontificaal voor de deur van de bibliotheek in Zierikzee staat geparkeerd. Twee vuilnismannen – gehuld in oranje veiligheidshesjes en -broeken, pet op het hoofd – lopen eromheen. Ze drinken uit mokken en verplaatsen, ogenschijnlijk doelloos, wat rolcontainers. Lees verder….


Artikel Den Haag Centraal:

Jeugdtheater in buik van vuilniswagen: kijken en oordelen via afval

Jeugdtheater, jazeker, maar dan wel in de buik van een vuilniswagen, een authentieke ‘vuilkar’. Kijken en oordelen via afval. De volle vuilkar uit de gelijknamige jeugdvoorstelling van theatergezelschap Schippers&VanGucht is van een iets ander type dan we in Nederland gewend zijn. “Een Scandinavisch model,” legt ‘vuilnisman’ Juup Luijten uit, “die zijn wat langer.” Ongeveer dertig kinderen kunnen er binnenin plaatsnemen, dat heet: staan. Als er enkele volwassenen bij zijn, daalt dat naar maximaal zo’n 25.

Het is vanbinnen een ratjetoe: er ligt afval opgetast in de buik. Zo ziet vergankelijkheid er dus uit. En dat spul komt stilaan tot leven, te beginnen met Wim, alias de vuilkar zelf: ‘Welkom in mijn stalen buik.’ De voorwerpen worden tot leven gewekt met behulp van videoprojecties. “Met die opnamen lichten we in 3D de verschillende voorwerpen uit, van brievenbus, fietsen, walnoten, koffertjes en jassen, tot speldjes, sokken en plastic. Kortom, alles wat mensen niet meer nodig zouden kunnen hebben.”

Lees verder….

PDF Artikel Den Haag Centraal


Artikel Weert de Gekste:

Boshovense jeugd bekijkt binnenkant vuilniswagen

Leerlingen van de Odaschool en OBS de Uitkijktoren bezochten maandag de theatervoorstelling ‘De Volle Vuilkar’. Op het plein voor de Odakerk stond een vuilniswagen, of zoals de Belgen zeggen een vuilkar. Nadat de jongens en meiden van vuilnismannen Eric (Baks) en Roger (Laadmans) instructies hadden gekregen mochten ze de stalen buik van de wagen in. Daar troffen ze weggegooide spullen aan die allemaal hun eigen verhaal hebben. Lees verder…


Artikel De Limburger:

Leerlingen van Kindcentrum 3hoven bezoeken theater in een vuilniswagen

Deze vuilniswagen kwam speciaal naar hun wijk gereden om hen mee te nemen naar de wereld van de weggegooide spullen. Aangemoedigd door twee ‘vuilnismannen’ klommen de kinderen via de achterklep de buik van de vuilniswagen in, om daar meegenomen te worden naar de wereld van weggegooide spullen. In een magisch samenspel van beeld, tekst, geluid en muziek kwamen de spullen tot leven en lieten ze de leerlingen nadenken over samenleven met anderen. Want deze spullen uit de Vuilkar waren ooit allemaal van andere mensen.De schoolweek is wel heel speciaal begonnen voor ruim honderd leerlingen van Kindcentrum 3hoven (Odaschool, Uitkijktoren en Humankind) uit Boshoven. Zij bezochten maandag 26 juni ‘De Volle Vuilkar’; een voorstelling zonder acteurs in een échte vuilniswagen. Lees verder…

De TussenTijdCapsule

‘Grote mensen zijn niet alleen maar slimmer, ze verliezen ook veel terwijl ze groter worden.’
(Eva, 11 jaar, over volwassenen)

Nieuwsgierig wat jij onderweg naar de volwassenheid verloren bent?

Herinner jij je nog hoe spannend het is om in iets onbekends te klimmen en een beetje te verdwalen? In de TussenTijdCapsule hopen we -met de hulp van onze kleine compagnons- een raam open te zetten in je geheugen.

Ergens tussen hier en de toekomst, tussen heden en verleden, tussen toen en net, ligt de TussenTijd. Een scheur in de muur, een hink-stap-sprong in de tijd. Omdat sommige dingen niet netjes op chronologische volgorde gebeuren, maar naast elkaar kunnen bestaan. Jij bent je ik nu, maar ook je ik van toen ooit, en de ik die je later wordt. Door in de TussenTijdCapsule te stappen begrijp je vast wat we bedoelen. Laat je door de tijdreizigers van Schippers & Van Gucht begeleiden in de trip van je leven. Geen zorgen, je zult verdwalen.

Wat is de TussenTijdCapsule

De TussenTijdCapsule is een kubus van 3,60m x 3,60m x 3,60m met drie verdiepingen en betreed je samen, een volwassene en een kind. Je klautert via een laddertje naar de ingang, en eenmaal binnen word je door vele Kleine Meesters op kleine verdiepingen door de verbindingsmachine heen begeleid. Hier zijn kinderen als vissen in het water en kruipen volwassenen onhandig rond. Je hebt een kind nodig om je door de gangen van de installatie te leiden en je te helpen herinneren hoe je dat ook alweer deed: ontdekken.

‘De TussenTijdCapsule is een verbindingsmachine.’

Credits

Concept Schippers&VanGucht
Video Wannes Cré
Sounddesign Joeri Cnapelinckx
Showcontrol Daan Hazendonk
Performers Charles Pas, Bodine Sutorius, Dwayne Toemere, Mustaf Ahmeti, Karolien Verlinden, Myra Bodian
Bouw TussenTijdCapsule  Einstein Design
Productieleiding Joanne Mensert
Zakelijke leiding Dorine Cremers
Campagnebeeld  & teaser © Wannes Cré
Teaser ‘making off’ Cleo Julia Mullis

Recensies

Florian, 7 jaar, jurylid Podiumkids

De eerste ladder opklimmen was echt heel cool. Als je erin gaat, is het iets anders dan je verwacht. Nog veel leuker. Je kruipt door de voorstelling heen en soms kon ik ook een beetje lopen. Onderweg kwamen we telkens dezelfde acteur tegen. Dat was spannend en grappig tegelijk. Aan het einde mag je dan ook echt van de glijbaan af en dan weer lekker op de stoeltjes gaan zitten.

Ik mocht eerst met mama, toen ging mama nog twee keer met mijn broer en zus. En toen…. Had ik gevraagd of ik nog een keer mocht omdat ik van de jury ben en dat mocht. Ik vond het echt zo leuk. Ik raad het echt iedereen aan om ernaartoe te gaan. Mijn mama en grote broer en grote zus vonden het ook echt heel erg leuk.

Lees hier de gehele recensie van Florian

Kaylinn, 10 jaar, jurylid Podiumkids

De tussentijdcapsule is heel leuk ook als je al 10 jaar bent.

Ik vond het heel leuk en bijzonder, omdat je ook echt heel veel doet. Je gaat echt op ontdekkingstocht samen met je ouders. Het is niet zoals een “gewone” theatervoorstelling. Het was gezellig om het samen met papa te doen, maar ook fijn, want soms zitten er spannende dingen in.

Het had van mij wel nog wat langer mogen duren. Ik ben daarom nog een tweede keer gegaan en dan was het toch weer net even anders!

Lees hier de gehele recensie van Kaylinn.

De TussenTijdCapsule is een voorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar en ging in augustus 2021 in première op Theaterfestival Boulevard te ‘s-Hertogenbosch.

Pas op: niet geschikt voor mensen met claustrofobie, angst om infantiel te blijven of te worden, chromofobie, chronofobie, microfobie, pedofobie.

De vloer is laminaat

We houden elkaar voor de gek en doen we alsof we iemand anders zijn. Hoe lang duurt het vooraleer de eerste door de mand valt? En liegen, is dat niet iets dat eigenlijk niet hoort? Maar dan blijkt dat Inuit het ogenschijnlijk niet zo belangrijk vinden of een verhaal echt is of verzonnen. Want zeg nu eerlijk: altijd het juiste antwoord geven is ook best saai. De workshopbegeleider toont een filmpje en gaat met de leerlingen in gesprek over het plezier van verbeelding.

De Vloer is Laminaat werkt rond de begrippen verbeeldingsvrijheid en geloofwaardigheid, versus ongeloofwaardigheid. Het is een pleidooi voor fantaseren waarin we aangeven dat geloofwaardigheid relatief is. Onze begeleider bevraagt en daagt de kinderen uit, vanuit het gedachtegoed van het divergente denken. We halen iedereen op een veilige manier even uit zijn comfort zone en laten de kinderen zelf nadenken, verzinnen en met oplossingen komen terwijl ze eigen ideeën omzetten in beeld en spel. Reflecteren op ideeën en gedachten van jezelf en anderen is een belangrijk onderdeel van de workshop.

Deze workshop is los te boeken en past ook uitstekend als voorbereiding of naverwerking bij onze voorstelling Radio Walvis.

Praktische info

Wat vragen we van de docent:

  • Bekijk dit filmpje en ontdek waarom we kunsteducatie zo belangrijk vinden.
  • We verwachten dat docenten actief deelnemen aan workshops en onze begeleider ondersteunen in het klasmanagement. Vooraf overleggen we hier even kort over.

Tijdsinvestering voor de docent:

  • Bezoek aan de website van Schippers&VanGucht: 15 min
  • Filmpje klaarzetten: 5 min
  • Naambordjes maken met de leerlingen: 5 min
  • Workshop: 75 min

Benodigdheden:

  • Ruimte: klaslokaal
  • Materiaalbenodigdheden: naambordje van elke leerling, digibord/ projectie voor een filmpje

Interesse?

Boek deze workshop via info@schippersenvangucht.com

Concept Schippers&VanGucht Uitvoering Juup Luijten

Alles is confetti

De kleuters komen de klas binnen en vinden een grote stip op de vloer. Het blijkt een reuze-confetto te zijn! Waarvan zou deze confetto een onderdeel kunnen zijn? Uit welk gigantisch vel papier is hij geknipt? En vooral… Waar is de rest? Met een perforator maken we van deze reuzeconfetto allemaal kleine confetti. We plakken deze op ons hoofd en veranderen zelf in levende confetti. Hoe bewegen alle confetti in een windvlaag? Vliegen ze samen mee met de windvlaag? Hoe dwarrelen ze neer op de grond? Samen met de kleuters zoeken we naar een manier om deze voor altijd te laten dwarrelen.

Alles is Confetti verscherpt de verbeelding van kleuters door actief te werken rond de mogelijkheden met confetti. We wisselen van gedachten over abstracte begrippen als groot, klein, eenzaamheid en groepsgevoel. Deze workshop combineert filosofische gesprekken met motorische oefeningen en theatrale opdrachten. We halen iedereen op een veilige manier even uit zijn comfort zone en laten de kinderen zelf nadenken, verzinnen en met oplossingen komen terwijl ze eigen ideeën omzetten in beeld en spel. Reflecteren op ideeën en gedachten van jezelf en anderen is een belangrijk onderdeel van de workshop.

Bij deze workshop krijg je een lesmap met boekentips en inspirerende opdrachten. Je kan dit gebruiken ter voorbereiding of naverwerking, maar is niet noodzakelijk om aan de workshop deel te nemen.

Praktische info

Wat vragen we van de docent:

  • Bekijk dit filmpje en ontdek waarom we kunsteducatie zo belangrijk vinden.
  • We verwachten dat docenten actief deelnemen aan workshops en onze begeleider ondersteunen in het klasmanagement. Vooraf overleggen we hier even kort over.

Tijdsinvestering voor docent:

  • Bezoek aan de website van Schippers&vanGucht: 15 min
  • Klas (of andere ruimte) voorbereiden: 10 min
  • Duur workshop: 50 min
  • Voorbereiding en naverwerking met behulp van lesmap: tijdsinvestering zelf te kiezen. Bekijk onze AIC-lesmap ter inspiratie.

Benodigdheden:

  • Ruimte: een plek in de klas (of andere ruimte) van ongeveer 5mx5m
  • Materiaalbenodigdheden: transparante plakband, schaar, perforator

 

Interesse?

Boek deze workshop via info@schippersenvangucht.com

Concept Schippers&VanGucht Uitvoering Juup Luijten

Radman

Ik zie veel, dus ik weet veel.
ik zie veel, maar ik hoor nog meer.
Er zijn zoveel verhalen als je ze wil zien. Of horen.
En alles hangt aan alles vast.
Niets draait op zichzelf.
Ik ook niet.

Schippers&VanGucht en Het Zuidelijk Toneel slaan de handen ineen en brengen Radman: een unieke muzikale theaterbeleving voor iedereen, van jong tot oud, van cultuurliefhebber tot kermisfanaat, met als decor jouw eigen stad. Een theaterinstallatie mét de gewenste afstand van 1,5 meter.

Sssst! Stil nu. Luister eens. Hoor je de stad zuchten?

In een 18 meter hoog reuzenrad luister je met een koptelefoon op je hoofd naar het verhaal van Radman. Hij torent door zijn lengte boven alles en iedereen uit, waardoor hij een geweldig overzicht heeft. Radman hoort en ziet alles, ook de dingen en mensen die voor ons vaak onopgemerkt blijven. Hij fluistert je tijdens het ritje de geheimen van boven en beneden in het oor. Want wat doet die mevrouw van nummer 60 in de straat met die gekke naam elke ochtend? Wat is er aan de hand met de bomen in het parkje om de hoek? En hoe smaken wolken eigenlijk?

Met de klanken van The Colorist Orchestra en de warme stem van de Belgische acteur Jan Bijvoet die het verhaal, geschreven door Gerda Dendooven, vertelt, is een ritje in een reuzenrad nog nooit zo bijzonder geweest. Samen met een draaimolen en andere theatrale activiteiten vormen ze een bijzondere opening van het theaterseizoen. De ronddraaiende belevenis staat in september en oktober op de stoep van een aantal schouwburgen.

Mr. Ferris

An original adventure for the whole family in an 18-metre-high Ferris wheel. Get on board, spin along with Radman and look around you as if you were seeing the world for the first time.

 

I see many things so I know a lot.
I see many things, but I hear even more.
There are so many stories if you wish to see them. Or hear them.
Everything is connected with everything.
Nothing runs on its own. Neither do I.

Schippers&VanGucht and Het Zuidelijk Toneel join forces to bring Ferrisman: a unique musical theatre experience for everyone, from young to old, from culture buffs to fairground fans, with your own city as the backdrop. A theatre installation with the desired distance of 1.5 metres.

Shush! Be quiet. Listen. Do you hear the city sigh?

In an 18-metre-high Ferris wheel, you listen to Ferrisman’s story with headphones on. Because of his height, he towers above everything and everyone, giving him a great overview. Ferrisman hears and sees everything, including the things and people that often go unnoticed by us. During the ride, he whispers the secrets from above and below in your ear. What does the lady at number 60 in the street with the strange name do every morning? What is going on with the trees in the park around the corner? And what do clouds actually taste like?

With the sounds of The Colorist Orchestra and the warm voice of Belgian actor Jan Bijvoet telling the story written by Gerda Dendooven, a ride on a Ferris wheel has never been so special. Together with a merry-go-round and other theatrical activities, they form a special opening to the theatre season. The revolving experience will be on the doorstep of a number of theatres throughout September and October.

960-_CW36358-min
Radman

Coronaproof

Je koopt een ticket per gondel voor een bepaald tijdslot (per half uur) en voor maximaal 4 personen. Met 3 of meer personen mag je enkel bij elkaar in de gondel stappen als je uit hetzelfde huishouden komt. Als je met 2 personen een ticket koopt hoef je niet uit hetzelfde huishouden te komen. Omdat Radman ronddraait is de instaptijd voor iedere gondel uniek, waardoor je niet met veel mensen tegelijk in de rij hoeft te wachten. De gondels en koptelefoons worden gedurende de dag goed gereinigd.

Iedereen is welkom

Een ritje in een reuzenrad is op zichzelf al een leuke beleving voor iedereen, daarom is Radman toegankelijk voor alle leeftijden. Van de theatrale beleving krijgen kinderen vanaf 4 jaar al iets mee. Het verhaal is voor kinderen vanaf 7 jaar echt goed te volgen. Voor de kleintjes onder de 4 jaar is het ‘gewoon’ een spannend ritje in een reuzenrad, maar ook dat is hartstikke leuk! Kinderen onder de 1.20 meter mogen alleen onder begeleiding van een volwassene het reuzenrad in.

Coproductie

Het Zuidelijk Toneel kwam met het idee van een veilige theaterbeleving in een reuzenrad. Zij vroegen Schippers&VanGucht – vanwege hun vindingrijke theatrale installaties en ongewone publieksopstellingen – om het voorstellingsconcept uit te denken. Het resultaat: Radman.
Schippers&VanGucht en HZT werkten al eerder samen. In 2018 ging de bijzondere coproductie Warnet in première op Theaterfestival Boulevard.

Coronaproof

You buy a ticket per gondola for a certain time slot (per half hour) and for a maximum of 3 adults or a family of 4. You can only enter the gondola with 3 or more people if you are from the same household. If you buy a ticket for 2 people you do not have to be from the same household. Because Ferrisman rotates, the boarding time is unique for each gondola, so you do not have to wait in line with many people. The gondolas and headsets are cleaned thoroughly throughout the day.

Everyone is welcome

A ride on a Ferris wheel is in itself a fun experience for everyone, which is why Ferrisman is accessible to all ages. Children as young as 4 years old can already experience an aspect of the theatrical experience. The story is easy to follow for children aged 7 and over. For children under 4, it is ‘just’ an exciting ride in a Ferris wheel, but that is also great fun! Children under 1.20 metres are only allowed in the Ferris wheel if accompanied by an adult.

Co-production

Het Zuidelijk Toneel conceived the idea of a safe theatrical experience in a Ferris wheel. They asked Schippers&VanGucht – because of their inventive theatrical installations and unusual audience arrangements – to work out the performance concept. The result: Ferrisman.

Interview

In juni verscheen op Theaterkrant.nl een mooi interview met Schippers&VanGucht en Het Zuidelijk Toneel over Radman. Lees het HIER. 

Recensies

‘Zorgt een ritje in een reuzenrad normaal gesproken al voor verwondering, nu is dat extra bevreemdend en bezie je de stad vanuit een geheel ander perspectief.
Radman is magisch coronaproof ‘theater’ zonder acteurs. Al ga je ook daar aan twijfelen: die mannen daar boven, op dat hoogste flatbalkon, zijn dat niet gewoon acteurs?’ Eindhovens dagblad

‘De poëtische tekst van Gerda Dendooven volgt de dynamiek van het draaiende rad: het voortdurend dalen en stijgen resoneert met de monoloog die voortdurend in- en uitzoomt op het leven in de stad. Daardoor wordt treffend inzichtelijk hoe een stad niet zo zeer een geheel is, maar bestaat uit miljoenen losse onderdelen die het bekijken en het bevragen waard zijn.’ NRC

‘Leuk zijn de theatrale ingrepen in de omgeving die je vanuit de hoogte ineens kan zien, zoals de petjes en hoeden in de boom, een lange opblaas-man of een aan ballonnen vliegende rollator. En horen andere opmerkelijke dingen (een meisje dat sierlijk met haar armen vliegend over de stoep rent bijvoorbeeld) nou wel of niet bij de voorstelling?’ Theaterkrant

‘Het resultaat is de ronddraaiende theatrale belevenis Radman, een meditatief moment in de stadsdrukte. Noem het een sprookje, een mijmering met maatschappelijke relevantie, een zen-moment, een warme deken of gewoon alleen maar leuk’ Brabantcultureel

Concept & productie Schippers&VanGucht en Het Zuidelijk Toneel
Tekst Gerda Dendooven
Compositie The Colorist Orchestra
Stem Jan Bijvoet
Foto’s Wannes Cré

Concept & production Ferrisman (original title ‘Radman’) : Schippers&VanGucht and Het Zuidelijk Toneel

  • Text : Gerda Dendooven
  • Composition : The Colourist Orchestra
  • Voice : Jan Bijvoet
  • English translation : Andrew Van Ostade

Theater is Live

Podiumkids

Al een bezoekje gebracht aan de website van Podiumkids? Podiumkids is een collectief van gezelschappen die theater-, muziek- en/of dansvoorstellingen maken voor kinderen van 2 t/m 12 jaar. Ook Schippers&VanGucht is betrokken bij het nieuwe platform. Op podiumkids.nl kun je in een uitagenda zoeken op een plaats, een datum of een bepaalde leeftijd, zodat je precies dé voorstelling kan vinden die je zoekt!

Podiumkids: Warnet in de race!

Op de website kun je ook je stem uitbrengen op de Podiumkids Prijs. Wij zijn met onze voorstelling Warnet één van de kanshebbers. Dus heb je Warnet eerder bezocht, of staat het nog op de agenda? Laat via Podiumkids weten wat je ervan vond en wie weet worden wij genomineerd. Een speciale kinderjury kiest uiteindelijk in mei de winnaar.

Live-is-leuker1
Live-is-leuker2

Deelnemende jeugdtheatergezelschappen

De jeugdgezelschappen die aan het platform Podiumkids deelnemen, zijn De Toneelmakerij, Het Nationale Theater & NTjong, Maas theater en dans, Het Filiaal theatermakers, Het Houten Huis, Theatergroep Kwatta, Theater Gnaffel, Theater Sonnevanck, Het Laagland, BonteHond, Theater Artemis, Hoge Fronten, Beumer en Drost, Schippers&VanGucht, STIP theaterproducties, De Dansers, Danstheater Aya, DOX, De Stilte, Introdans, Oorkaan, Holland Opera, Unieke Zaken, Introdans, Plan D-, Duda Paiva Company en SALLY Dansgezelschap Maastricht.

Gezien wacht op groen

Wat wachten inhoudt als het wachten niet meer in afwachting van kan zijn.

Herontdek Breda tijdens de Cultuurnacht!

Op elke hoek van de straat valt er iets te ontdekken op zaterdag 25 januari 2020 tijdens Cultuurnacht Breda. Ervaar kunst en cultuur op jouw eigen manier. Plekjes, optredens en kunst die je anders nooit ziet. Verdwaal, zoek, zie en raak geïnspireerd. Wij zijn als Bredaas gezelschap natuurlijk ook weer van de partij.

‘IN AFWACHTING VAN EEN TITEL’

Tijdens de Cultuurnacht Breda 2020 op  is in Skatepark PIER15 de korte film ‘IN AFWACHTING VAN EEN TITEL’ te zien. Voor het bekijken van deze film moet een traject worden afgelegd. Nadat je bent aangesloten in de wachtrij doorloop je via een vragenlijst een procedure. Niemand weet precies hoelang het duurt, niemand weet naast wie je een plaatsje krijgt, niemand weet zeker of je het haalt tot de vertoning.

Sluit tussen 19.00 en 22.00 uur aan in de wachtrij. Na een korte introductie kun je kiezen voor een plekje in onze wachtruimte.

groen0004
groen0003
groen0002

De Zomerweek

De korte film is het eindresultaat van het project ‘De Zomerweek’ i.s.m. Stichting de Vrolijkheid Gilze-Rijen afgelopen zomer. De installatie zal uitgevoerd worden met de jonge bewoners van AZC Gilze-Rijen, die deelnamen aan dit project.

Niets is wat het lijkt

We beginnen met een groot vel papier waarop verschillende lijnpatronen staan afgebeeld. Na een klassikale brainstorm over de betekenis van deze lijnen gaat elke leerling individueel aan de slag. Welk zelfverzonnen figuur kunnen ze uit deze abstracte lijnen filteren? Waar woont dit figuur? Hoe heet het? Hoe beweegt het? Terwijl de leerlingen elk een masker uit het grote vel papier knippen en hiermee een personage ontwikkelen, worden we gestoord door een groot en vreemd object. Het blaast zich op! Waar komt dit vreemde ding vandaan? Hoe kunnen onze gemaskerde personages dit vreemde object ontmoeten, leren kennen of gebruiken? Dat bedenken we samen!

Niets is wat het lijkt moedigt het vrije denken aan en maakt de brug tussen beeld en drama. De workshop start met een beeldende opdracht die we daarna koppelen aan een theatrale opdracht. Onze begeleider bevraagt en daagt de kinderen uit, vanuit het gedachtegoed van het divergente denken. We halen iedereen op een veilige manier even uit zijn comfort zone en laten de kinderen zelf nadenken, verzinnen en met oplossingen komen terwijl ze eigen ideeën omzetten in beeld en spel. Reflecteren op ideeën en gedachten van jezelf en anderen is een belangrijk onderdeel van de workshop.

Praktische info

Wat vragen we van de docent:

  • Bekijk dit filmpje en ontdek waarom we kunsteducatie zo belangrijk vinden.
  • We verwachten dat docenten actief deelnemen aan workshops en onze begeleider ondersteunen in het klasmanagement. Vooraf overleggen we hier even kort over.
  • Kom je met een groep uit het SO? Neem vooraf contact op zodat de kinderen optimaal kunnen genieten.

Tijdsinvestering voor de docent:

  • Bezoek aan de website van Schippers&VanGucht: 15 min
  • Workshop: 75 min

Benodigdheden:

  • Ruimte: klaslokaal, stoelen aan de kant
  • Materiaalbenodigdheden: scharen, lijmstiften, bezem, stopcontact

Interesse?

Boek deze workshop via info@schippersenvangucht.com

WhatsApp Image 2020-03-12 at 11.08.42
WhatsApp Image 2020-03-12 at 11.08.39

Concept Schippers&VanGucht Uitvoering Juup Luijten

NIETS-IS-WAT-HET-LIJKT-02
Niets-is-wat-het-lijkt