De Volle Vuilkar - schippersenvangucht.com

De Volle Vuilkar

Waanzinnige expeditie naar het wezen van zijn

Om jou te zien moet ik mezelf zijn maar mezelf ben ik niet zonder jou

Twee vuilnismannen stouwen de laadbak goed vol. Knopje indrukken, wachten: klaar. Zo. Alle volwassenen en kinderen zijn in de buik van de vuilniswagen beland. Daarbinnen blijken ze niet het enige te zijn dat is weggegooid. Tussen de rommel horen ze stemmen, sommige dingen willen spreken. De Volle Vuilkar is een waanzinnige expeditie. Op de tast en soms schaterlachend onderzoeken de deelnemers wie ze zijn. De tekst is van Abdelkader Benali. Een citaat: ‘Om jou te zien moet ik mezelf zijn | Maar mezelf ben ik niet zonder jou.

Inspiratie De Volle Vuilkar

Inspiratie voor De Volle Vuilkar vonden Schippers&VanGucht in een citaat van schrijver Samuel Beckett:

‘Dear incomprehension, it’s thanks to you I’ll be myself, in the end.’

Oftewel: ‘Beste onbegrip, het is dankzij jou dat ik uiteindelijk mezelf zal zijn.’ Schippers&VanGucht maakt theatervoorstellingen voor zowel jong als oud, waarin tijd, houdbaarheid en generaties een grote rol spelen.

Let op: de voorstelling speelt zich af in een kleine ruimte, daarom is deze voor mensen met claustrofobie niet geschikt.

Voor iedereen tussen 7 en 107 jaar

De Volle Vuilkar is een productie van Schippers&VanGucht en ging in 2022 in première tijdens Theaterfestival Boulevard.

Schippers&VanGucht hoeven de gemeentelijke Afvalwijzer niet te raadplegen. Zij mochten tijdens Boulevard 2022 dagelijks vuilnis aanbieden. Ook als dat vuil tegenspartelt, de slappe lach krijgt, jong of oud is. Laadklep openen en proppen maar!

Concept en realisatie: Schippers&VanGucht
Tekst: Abdelkader Benali
Compositie en geluid: Joeri Cnapelinckx
Stemmen: o.a. Mustaf Ahmeti, Abdelkader Benali, Jan Bijvoet, Lukas Bultheel, Aline Cornelissen, Goele Derick, Joep van der Geest, Richard Nooijen, Eva Meijering, Charles Pas, Annemarie Prins, Wim Willaert, Yahia Yousfi
Stemmen Jaszakschatten: Leo Cnapelinckx, Louis-Emile Schulze, Elise Willocx
Mix: Joris Caluwaerts
Muzikanten: Berlinde Deman, Mich Leemans, Tim Vandenbergh, Bart Verdonck
Video: Aitor Biedma
Showcontrol: Daan Hazendonk
Atelier: Einstein Design
De Vuilnismannen: Juup Luijten en Leon Van Egmond
Creatief producent: Dorine Cremers, Eva Meijering
Pr/communicatie: Halima Sebbar
Algemene zaken: Dorine Cremers

In de media

Artikel Volkskrant:

In familievoorstelling ‘De volle vuilkar’ ligt een poëtisch motto verscholen ★★★★☆

Ondanks hun fluorescerende pakken merk je beide vuilnismannen (Juup Luijten en Leon Van Egmond) eerst nauwelijks op. Ze verdwijnen naadloos in het straatbeeld: ze zullen wel festivalrommel ophalen, denk je. Totdat ze met herkenbaar afval-ophaalloopje niet alleen kliko’s in het gelid zetten voor de laadklep van een witte vuilniswagen, maar ook toeschouwers op dito manier voorsorteren. Voor je het weet beland je tijdens De volle vuilkar (7+) van Schippers&VanGucht in de buik van een vuilniswagen. Heus. Echt. In de lijst van onverwachte theaterlocaties zoals kerken, schuren, duinpannen, tuinkassen, fietsstallingen en parkeergarages staat deze plek voorlopig op 1. Lees verder….

PDF artikel Volkskrant


Artikel PZC:

Voor Zeeuwen die durven: theater ín een vuilniswagen. ‘Ogen open en kleppen dicht!’

Een voorstelling in een vuilniswagen? Het klinkt als een grap, maar op het Zeeland Nazomerfestival blijkt het echt te kunnen. Een bezoek aan De Volle Vuilkar is zelfs zeer de moeite waard, voor jong en oud. Het is een wat merkwaardig beeld: een vuilniswagen die op zondagmiddag pontificaal voor de deur van de bibliotheek in Zierikzee staat geparkeerd. Twee vuilnismannen – gehuld in oranje veiligheidshesjes en -broeken, pet op het hoofd – lopen eromheen. Ze drinken uit mokken en verplaatsen, ogenschijnlijk doelloos, wat rolcontainers. Lees verder….


Artikel Den Haag Centraal:

Jeugdtheater in buik van vuilniswagen: kijken en oordelen via afval

Jeugdtheater, jazeker, maar dan wel in de buik van een vuilniswagen, een authentieke ‘vuilkar’. Kijken en oordelen via afval. De volle vuilkar uit de gelijknamige jeugdvoorstelling van theatergezelschap Schippers&VanGucht is van een iets ander type dan we in Nederland gewend zijn. “Een Scandinavisch model,” legt ‘vuilnisman’ Juup Luijten uit, “die zijn wat langer.” Ongeveer dertig kinderen kunnen er binnenin plaatsnemen, dat heet: staan. Als er enkele volwassenen bij zijn, daalt dat naar maximaal zo’n 25.

Het is vanbinnen een ratjetoe: er ligt afval opgetast in de buik. Zo ziet vergankelijkheid er dus uit. En dat spul komt stilaan tot leven, te beginnen met Wim, alias de vuilkar zelf: ‘Welkom in mijn stalen buik.’ De voorwerpen worden tot leven gewekt met behulp van videoprojecties. “Met die opnamen lichten we in 3D de verschillende voorwerpen uit, van brievenbus, fietsen, walnoten, koffertjes en jassen, tot speldjes, sokken en plastic. Kortom, alles wat mensen niet meer nodig zouden kunnen hebben.”

Lees verder….

PDF Artikel Den Haag Centraal


Artikel Weert de Gekste:

Boshovense jeugd bekijkt binnenkant vuilniswagen

Leerlingen van de Odaschool en OBS de Uitkijktoren bezochten maandag de theatervoorstelling ‘De Volle Vuilkar’. Op het plein voor de Odakerk stond een vuilniswagen, of zoals de Belgen zeggen een vuilkar. Nadat de jongens en meiden van vuilnismannen Eric (Baks) en Roger (Laadmans) instructies hadden gekregen mochten ze de stalen buik van de wagen in. Daar troffen ze weggegooide spullen aan die allemaal hun eigen verhaal hebben. Lees verder…


Artikel De Limburger:

Leerlingen van Kindcentrum 3hoven bezoeken theater in een vuilniswagen

Deze vuilniswagen kwam speciaal naar hun wijk gereden om hen mee te nemen naar de wereld van de weggegooide spullen. Aangemoedigd door twee ‘vuilnismannen’ klommen de kinderen via de achterklep de buik van de vuilniswagen in, om daar meegenomen te worden naar de wereld van weggegooide spullen. In een magisch samenspel van beeld, tekst, geluid en muziek kwamen de spullen tot leven en lieten ze de leerlingen nadenken over samenleven met anderen. Want deze spullen uit de Vuilkar waren ooit allemaal van andere mensen.De schoolweek is wel heel speciaal begonnen voor ruim honderd leerlingen van Kindcentrum 3hoven (Odaschool, Uitkijktoren en Humankind) uit Boshoven. Zij bezochten maandag 26 juni ‘De Volle Vuilkar’; een voorstelling zonder acteurs in een échte vuilniswagen. Lees verder…