Schippers&VanGucht

Schippers&VanGucht is de naam van het makersduo Jellie Schippers (regisseur) en Myriam Van Gucht (scenograaf). Sinds 2007 maken ze samen (jeugd)theatervoorstellingen zoals Spinder, Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten, De Vervelende Bus en Warnet.

In september 2012 wonnen zij met hun voorstelling Huis de jeugdtheaterprijs de Gouden Krekel in de categorie meest indrukwekkende podiumprestatie. Voor  ‘Meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater’ ontving actrice Janne Desmet in 2018 een Gouden Krekel voor haar performance in de voorstelling Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten. Sinds 2017 worden S&VG meerjarig gesubsidieerd door FPK, Provincie Noord-Brabant en de stad Breda.

Het werk van S&VG

Een kubus van vier bij vier meter met daarin weer zeven kubussen waardoor het publiek kan dwalen zonder overzicht.
Doorlopende video-ervaringen waarbij iedere hoek een ander perspectief geeft op het geheel.
Een actrice een uur lang op een balk, twee meter boven het publiek.
Plug-and-play video-installaties waarin het publiek een live ervaring aangaat.
Zeven meter op een ijzeren ladder omhoogklimmen om dan een donker gat in te stappen en af te dwalen naar een diep boorgat waarnaast een mol in het donker zit te waken.
Rondreizen in een lift doorheen een denkbeeldig gebouw waar je mensen ontmoet in het verwarde einde van hun dagen en dan via de dood de lift weer uitstappen.

IVBOJ 7
Warnet_Schippers&VanGucht_Scenefoto 7_foto Wannes Cré

Rebellie en ontregeling

We willen het publiek op een andere manier laten kijken naar hun omgeving en de mensen die daarin leven. We hebben een voorkeur voor monologen; voor karakters die zich ondanks alles proberen te verhouden tot de rest van de wereld. We herkennen de neiging naar rebellie en ontregeling in ieder mens; deze drang biedt het personage (én het publiek) een uitweg aan het onontkoombare. Met ogenschijnlijk kleine, voor iedereen herkenbare verhalen, snijden we grote thema’s aan.

Theatrale installaties in de openbare ruimte

We plaatsen onze theatrale installaties in de openbare ruimte, op plekken die je kent omdat je er al duizend keer langs bent gekomen. Plekken die je niet meer opvallen omdat ze zo alledaags zijn en waar je ineens met andere ogen naar kijkt omdat de mobiele locatie van S&VG er voor langere tijd is neergezet. We proberen op deze manier de waarde van de plek te hertekenen. De mobiele locaties hebben aan de buitenkant aantrekkingskracht: het maakt mensen nieuwsgierig: “Wat is dat? Wat gebeurt daarbinnen? Ik wil erbij zijn!” Soms plaatsen we de theatrale installaties in het theater, meestal niet. Soms zijn ze te vinden op het schoolplein, soms ook in de klas.

Onze voorstellingen kunt u in Nederland boeken bij Stip Theaterproducties, en in België bij Collage.