Werther - schippersenvangucht.com

Werther

Hij volgt zijn hart, zonder compromis. Zelfs als dat leidt tot zijn ondergang.

Goethe

WERTHER is een bewerking van één van de meest bekende jongerenromans: ‘Die Leiden des jungen Werthers’ van Johan Wolfgang Goethe. Goethe was 24 jaar toen het boek in 1774 verscheen.

werther01
werther02

Het boek – een brievenroman – werd meteen wereldberoemd. Overal herkenden jonge mensen zich in de romantisch Werther, die tot over zijn oren verliefd is op Lotte, maar haar tot zijn verbijstering ziet trouwen met zakenman Albert. Het maakt hem zo wanhopig dat hij zelfmoord pleegt. Op het eerste gezicht gaat het boek over Werther, de jonge, romantische held. Hij is vervuld van grote gevoelens: van diepe melancholie tot intens geluk. Hij volgt zijn hart, zonder compromis. Zelfs als dat leidt tot zijn ondergang. Maar de roman geeft ook commentaar op de burgerlijke samenleving waarin rationeel denken en competitie belangrijker zijn dan de persoonlijke gevoelswereld. Daarin is het boek nog steeds actueel.

Werther speelt in een van de werkplaatsen van De Blokhuispoort; de voormalige gevangenis van Leeuwarden

Concept Schippers&VanGucht gebaseerd op de roman van Goethe regie Jellie Schippers spel Lisa Frenkel, Bart Harder en Eva Meijerlinck scenografie en kostuums Myriam Van Gucht locatie Blokhuispoort Leeuwarden foto’s Karel Zwaneveld