In september 2012 wonnen zij met hun voorstelling Huis de jeugdtheaterprijs de Gouden Krekel in de categorie meest indrukwekkende podiumprestatie. Voor ‘Meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater’ ontving actrice Janne Desmet in 2018 een Gouden Krekel voor haar performance in de voorstelling Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten. Sinds 2017 worden S&VG meerjarig gesubsidieerd door FPK, Provincie Noord-Brabant en de stad Breda.
Het wordt nergens echt theater
Een kubus van vier bij vier meter met daarin weer zeven kubussen waardoor het publiek kan dwalen zonder overzicht.
Doorlopende video-ervaringen waarbij iedere hoek een ander perspectief geeft op het geheel.
Een actrice een uur lang op een balk, twee meter boven het publiek.
Plug-and-play video-installaties waarin het publiek een live ervaring aangaat.
Zeven meter op een ijzeren ladder omhoogklimmen om dan een donker gat in te stappen en af te dwalen naar een diep boorgat waarnaast een mol in het donker zit te waken.
Rondreizen in een lift doorheen een denkbeeldig gebouw waar je mensen ontmoet in het verwarde einde van hun dagen en dan via de dood de lift weer uitstappen.
Ons werk is moeilijk in te delen in een categorie: we maken geen locatietheater, geen muziektheater, geen film, geen stand-up, geen beeldende kunst noch concert. Door de zeer open leeftijdsaanduiding en het spelen op de festivals voor grotendeels volwassenen wil lang niet iedereen ons werk plaatsen onder de noemer jeugdtheater. We zijn het gewoon allemaal, en allemaal tegelijk en tegelijkertijd wordt het nergens écht theater.
Radicale twijfel
S&VG wil radicaal zijn met de felheid en de stelligheid die erbij hoort. We hebben geen antwoorden op de grote problemen waar de wereld voor staat. Wij weten het ook niet, maar twijfelen beslist: als eerste aan onszelf en ons eigen gelijk, en daarna aan hoe de dingen altijd zijn gegaan, aan de antwoorden die al jaren worden gegeven. Wij kiezen ervoor te wankelen, om te verdwalen en antwoorden te vinden op onverwachte plekken. We doen wat ons afgeraden wordt: als radicale twijfelaars en bewuste verdwalers negeren we de wegwijzers.
S&VG kiest daarbij niet voor één koers of één theatervorm. Iedere keer ontwerpen we nieuwe kaders voor een nieuw concept. Onze theatrale installaties zijn het meest beeldbepalend, andere concepten vertalen zich bijvoorbeeld in theatrale trainingen waarbij het publiek zelf aan de slag moet. We ontwerpen theatrale installaties als denkbeeldige ruimtes. Die unieke ruimtes stellen ons in staat om ons publiek aangenaam uit evenwicht te brengen.
Theatrale installaties in de openbare ruimte
We plaatsen onze theatrale installaties in de openbare ruimte, op plekken die je kent omdat je er al duizend keer langs bent gekomen. Plekken die je niet meer opvallen omdat ze zo alledaags zijn en waar je ineens met andere ogen naar kijkt omdat de mobiele locatie van S&VG er voor langere tijd is neergezet. We proberen op deze manier de waarde van de plek te hertekenen. De mobiele locaties hebben aan de buitenkant aantrekkingskracht: het maakt mensen nieuwsgierig: “Wat is dat? Wat gebeurt daarbinnen? Ik wil erbij zijn!” Soms plaatsen we de theatrale installaties in het theater, meestal niet. Soms zijn ze te vinden op het schoolplein, soms ook in de klas.
Onze voorstellingen kunt u in Nederland boeken bij Stip Theaterproducties, en in België bij Collage.
Stichting Schippers&vanGucht wordt in de periode 2017-2020 ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, de Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Breda. We zijn ontzettend trots en blij dat ook onze aanvragen voor 2021-2024 en 2025-2028 zijn gehonoreerd. Download HIER het beleidsplan voor de komende vier jaar (subsidieaanvraag).