MENU

nieuws

21
mei

Steentje op het BRIK Festival

Het Brabants Internationaal Kinderfestival BRIK wordt dit jaar van 5 tot en met 11 juni georganiseerd in Breda. Samen met jeugdgezelschappen Maas, de Stilte en Schippers&VanGucht initieerde BRIK het programma ‘Wordt vervolgd …’. Drie talentvolle makers zijn gekoppeld aan een gezelschap met de opdracht om een productie voor de allerkleinsten te maken. Sietske van Aerde en Charlotte Gillain maakten in samenwerking met Schippers&VanGucht de korte voorstelling: Steentje (3+). 

Sietske en Charlotte over Steentje:

Waar gaat ‘Steentje’ over?
Steentje (een ballet), gaat over een steen die plots armen en benen heeft gekregen. Door deze nieuwe vondst, komt hij erachter dat hij virtuoos kan bewegen. Sindsdien oefent hij elke dag stiekem op zijn kamer, in de hoop ooit een groot ballet te dansen.

Wat hopen jullie met je voorstelling teweeg te brengen bij de jonge theaterbezoekers?
Met ‘Steentje (een ballet)’, willen we graag een huiselijke bubbel creëren. De jonge theaterbezoekers en hun ouders worden verwelkomt in de kamer van steentje, daar waar hij zo ijverig zijn pasjes oefent. We hopen dat ze zich kunnen identificeren met steentjes  zoektocht naar beweging en stilstand, iets waar zij ook mee bezig zijn:  het voor het eerst moeten stilzitten in de les, aan tafel of in het theater, bijvoorbeeld.

Wat hebben jullie geleerd van de samenwerking met Schippers&VanGucht?
Van Schippers&VanGucht krijgen we enorm veel vrijheid om onze eigen weg te zoeken. Hierdoor is het maken van steentje echt een speeltuin, en worden we op de juiste momenten bijgestuurd. Ook is er een fijne parallel aangezien zowel Charlotte en Sietske als Jellie en Myriam een duo zijn bestaande uit een vormgever en een speler/maker. Hierdoor begrijpen we elkaar erg snel en is er zelden spraken van onbegrip of miscommunicatie. Een hele vruchtbare en vrije omgeving om mee aan de slag te gaan dus.

Wie zijn Sietske van Aerde en Charlotte Gillain
Sietske heeft zowel een bachelor als een master behaald aan de Academie van Schone Kunsten te Antwerpen bij de afdeling theaterkostuum, en studeert nu schilderkunst. Als masterproef maakte ze de film ‘A 1000 costumes make one hell of a party’ en een bijhorend boek ‘1000 kostuums’. Zowel tekenen als schilderen vormen vaak de rode draad binnenin Sietske haar werk. Charlotte heeft één jaar in Arnhem gestudeerd aan de bachelor Docent Dans. Al snel voelde ze dat ze een groter verlangen had om te maken en als fysieke speler op de vloer te gaan. Vervolgens begon ze aan de Mime opleiding te Amsterdam. Bij mime kan Charlotte zowel haar dansachtergrond als haar verlangen om te spelen en te maken kwijt. In haar eerste jaar maakte ze de solo ‘Ontoen’ waarin ze vanuit het thema onomkeerbaarheid een beeldende/fysieke voorstelling maakte. 

BRIK en Wordt vervolgd…
BRIK is het Brabants Internationaal Kinderfestival van 5 tot en met 11 juni 2019 in Breda. Het is de vijfde editie van het festival voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar en hun ouders, dat eerder Stiltefestival heette. Klik HIER voor het volledige programma. In de ochtend van zaterdag 8 juni zijn de drie schetsen van 20 tot 30 minuten te zien tijdens het programma ‘Wordt vervolgd …’ in het Stiltetheater. De toegang is gratis en het aantal plekken beperkt.
Za 8 juni 2019 / Stiltetheater
10:00-10:30 zzz… bloem hOORt de bij (2+)
11:00-11:30 Vrije vogel (3+)
12:00-12:30 Steentje (3+)

Klik HIER voor info en reserveer op die pagina ook je gratis tickets.

De afbeelding is gemaakt door: Sietske van Aerde

14
mrt

jongeren lopen niet mee in de klimaatmars van Amsterdam, maar voeren actie in Breda!

Tijdens Cultuurnacht Breda bracht Schippers&VanGucht met de voorstelling ‘BOEIEND, MAAR HET IS NIET IETS WAT ME INTERESSEERT’ veel teweeg. De spelers, jongeren van 11, 12 en 13 jaar, drukten ruim 500 volwassenen met hun neus op de feiten en bespraken maatschappelijke onderwerpen als de opwarming van de aarde en de plastic soep. De jongeren lieten het niet bij een eenmalige voorstellingsdag en wilden nog meer mensen bewust maken van de problematiek omtrent het milieu. Daarom besloten ze om op hetzelfde moment als de klimaatmars in Amsterdam, actie te voeren in Breda.

Afgelopen zondag verzamelden de jongeren zich bij het huis van Juup Luijten, de regisseur van BOEIEND. Ze maakten borden, spandoeken en beschilderden de ramen. Ook werden de kostuums van de voorstelling weer uit de kast getrokken. Met een megafoon in de hand trotseerden de jongeren de regen en liepen een route van de Speellaan naar het Centraal Station. Ook op het station werd actie gevoerd. “Plasticsoep is Poep!”, was een van de favoriete strijdkreten van Lua Da Silva (13 jaar). “Deze werkte ook het beste door de megafoon. ‘Denk aan de dieren’ klonk een beetje als ‘denk aan de buren’ en kwam zodoende niet helemaal tot zijn recht. Hopelijk hebben we met onze acties weer een aantal Bredanaren de ogen geopend.”   

Schippers&VanGucht en het klimaat
De klimaatsveranderingen kwamen niet alleen voor in de productie BOEIEND MAAR HET IS NIET IETS WAT ME INTERESSEERT, maar ook in de voorstelling RADIO WALVIS wordt aandacht aan de plastic soep besteed. De problematiek van de plastic soep is bij de voorstelling Radio Walvis vooral aanwezig in de theatervormgeving, die volledig bestaat uit gerecycled materiaal. De enorme hoeveelheden plastic op de bühne zijn afkomstig van Stormkop in Antwerpen (gejut uit de Schelde door de kinderen van Stormkop).  

06
feb

Meld je aan voor het Talent Development Program!

Het centrum van Breda vormt in juni 2019 het podium voor het Brabants Internationaal Kinderfestival BRIK (voorheen Stiltefestival). De Stilte, Maas Theater en Dans en Schippers&VanGucht roepen talentvolle Nederlandse podiumkunstenaars op via een open call om deel te nemen aan het 'Talent Development Program 2019'. Van de culturele organisaties ontvang je advies, begeleiding en een klein budget om een nieuwe voorstelling voor kinderen van 0 tot 4 te maken. Het resultaat van dit creatieve proces zal gepresenteerd worden tijdens de 5e editie van BRIK festival op 8 juni.

Interesse? Geef je voor 22 februari op via de link: https://bit.ly/2Tun8r0

Meer informatie:

BRIK opens a call for Dutch artists in the performing arts field to apply for the talent development program 2019. BRIK festival is a bi-annual performing arts festival for children that is organized in Brabant. The festival was formerly held under the name of "International Stiltefestival" in Breda. After 4 successful editions, the 5th edition will run from the 5th till the 11th of June 2019. The talent development program 2019 is launched in partnership with the following Dutch companies:
- Maas Theater & Dance from Rotterdam. 
- Schippers&VanGucht from Breda 
- de Stilte dance company from Breda  

Selection and Grant:
Each company will support 1 artists during this program by offering them artistic development opportunities as well as a small budget to develop a concept of a new performance for children.

Result of the program:
- A short, non-verbal performance
- Maximum duration of 15 - 20 minutes
- All forms of performing arts are welcome 
- Target audience of children aged 0-4 years

Showcase:
The result of this creative process will be presented during the 5th edition of BRIK festival on June 8th.

Important dates:
- 22nd of February 2019: Deadline for submitting the application
- 8th of March 2019: Announcement of the 3 selected applicants
- April and May 2019: Creative process (Each artist will have a schedule according to his/her plan with the company)
- 8th of June 2019: Presentation of the talent development. 

 

Pagina's

all rights reserved 2019

schippers&vangucht