MENU

nieuws

14
mrt

jongeren lopen niet mee in de klimaatmars van Amsterdam, maar voeren actie in Breda!

Tijdens Cultuurnacht Breda bracht Schippers&VanGucht met de voorstelling ‘BOEIEND, MAAR HET IS NIET IETS WAT ME INTERESSEERT’ veel teweeg. De spelers, jongeren van 11, 12 en 13 jaar, drukten ruim 500 volwassenen met hun neus op de feiten en bespraken maatschappelijke onderwerpen als de opwarming van de aarde en de plastic soep. De jongeren lieten het niet bij een eenmalige voorstellingsdag en wilden nog meer mensen bewust maken van de problematiek omtrent het milieu. Daarom besloten ze om op hetzelfde moment als de klimaatmars in Amsterdam, actie te voeren in Breda.

Afgelopen zondag verzamelden de jongeren zich bij het huis van Juup Luijten, de regisseur van BOEIEND. Ze maakten borden, spandoeken en beschilderden de ramen. Ook werden de kostuums van de voorstelling weer uit de kast getrokken. Met een megafoon in de hand trotseerden de jongeren de regen en liepen een route van de Speellaan naar het Centraal Station. Ook op het station werd actie gevoerd. “Plasticsoep is Poep!”, was een van de favoriete strijdkreten van Lua Da Silva (13 jaar). “Deze werkte ook het beste door de megafoon. ‘Denk aan de dieren’ klonk een beetje als ‘denk aan de buren’ en kwam zodoende niet helemaal tot zijn recht. Hopelijk hebben we met onze acties weer een aantal Bredanaren de ogen geopend.”   

Schippers&VanGucht en het klimaat
De klimaatsveranderingen kwamen niet alleen voor in de productie BOEIEND MAAR HET IS NIET IETS WAT ME INTERESSEERT, maar ook in de voorstelling RADIO WALVIS wordt aandacht aan de plastic soep besteed. De problematiek van de plastic soep is bij de voorstelling Radio Walvis vooral aanwezig in de theatervormgeving, die volledig bestaat uit gerecycled materiaal. De enorme hoeveelheden plastic op de bühne zijn afkomstig van Stormkop in Antwerpen (gejut uit de Schelde door de kinderen van Stormkop).  

06
feb

Meld je aan voor het Talent Development Program!

Het centrum van Breda vormt in juni 2019 het podium voor het Brabants Internationaal Kinderfestival BRIK (voorheen Stiltefestival). De Stilte, Maas Theater en Dans en Schippers&VanGucht roepen talentvolle Nederlandse podiumkunstenaars op via een open call om deel te nemen aan het 'Talent Development Program 2019'. Van de culturele organisaties ontvang je advies, begeleiding en een klein budget om een nieuwe voorstelling voor kinderen van 0 tot 4 te maken. Het resultaat van dit creatieve proces zal gepresenteerd worden tijdens de 5e editie van BRIK festival op 8 juni.

Interesse? Geef je voor 22 februari op via de link: https://bit.ly/2Tun8r0

Meer informatie:

BRIK opens a call for Dutch artists in the performing arts field to apply for the talent development program 2019. BRIK festival is a bi-annual performing arts festival for children that is organized in Brabant. The festival was formerly held under the name of "International Stiltefestival" in Breda. After 4 successful editions, the 5th edition will run from the 5th till the 11th of June 2019. The talent development program 2019 is launched in partnership with the following Dutch companies:
- Maas Theater & Dance from Rotterdam. 
- Schippers&VanGucht from Breda 
- de Stilte dance company from Breda  

Selection and Grant:
Each company will support 1 artists during this program by offering them artistic development opportunities as well as a small budget to develop a concept of a new performance for children.

Result of the program:
- A short, non-verbal performance
- Maximum duration of 15 - 20 minutes
- All forms of performing arts are welcome 
- Target audience of children aged 0-4 years

Showcase:
The result of this creative process will be presented during the 5th edition of BRIK festival on June 8th.

Important dates:
- 22nd of February 2019: Deadline for submitting the application
- 8th of March 2019: Announcement of the 3 selected applicants
- April and May 2019: Creative process (Each artist will have a schedule according to his/her plan with the company)
- 8th of June 2019: Presentation of the talent development. 

 

06
okt

Theatermaker Juup Luijten op zoek naar dertienjarigen!

Verandering is voor veel mensen vaak ontzettend eng. Liever blijven we lekker binnen onze comfortzone en riskeren we geen onzekere situaties en klotsende oksels. Maar om de wereld een stukje mooier te maken, is verandering juist noodzakelijk. Ter gelegenheid van Cultuurnacht Breda maakt theatermaker Juup Luijten in samenwerking met Schippers&VanGucht de voorstelling 'BOEIEND, MAAR HET IS NIET IETS WAT ME INTERESSEERT’. De productie is een praktijkcursus veranderingsbereidheid voor volwassenen, samengesteld door dertienjarigen uit Breda, dé deskundigen in verandering. Ben, word of was je dertien jaar en ben je niet bang voor een eigen mening? Dan is Juup op zoek naar jou!  
 
Waarom dertienjarigen?
Jij als dertienjarige krijgt behoorlijk wat veranderingen voor de kiezen. Nieuwe school met nieuwe klasgenoten, leraren en ineens bakken met huiswerk. Hoe kan het dat dertienjarigen zich zo makkelijk aanpassen en er zo relaxt mee omgaan? Juup is razend benieuwd hoe jij omgaat met alle veranderingen, waar je tegenaan loopt en hoe jij denkt over belangrijke onderwerpen zoals de opwarming van de aarde, de plastic soep, het eten van vlees en de verkeersdrukte. Juup gaat met de dertienjarigen in gesprek, er wordt gediscussieerd over de onderwerpen en samen bedenken jullie toffe acties die wel eens het verschil kunnen maken. Uiteindelijk zijn al jullie uitspraken en meningen de basis van de praktijkcursus voor volwassenen 'BOEIEND, MAAR HET IS NIET IETS WAT ME INTERESSEERT’. De productie wordt tijdens de Cultuurnacht Breda op zaterdag 26 januari opgevoerd in de grote hal van skatepark PIER15 en daar zijn zowel de dertienjarigen als volwassenen meer dan welkom! 
 
Oproep aan dertienjarigen: praktijkdagen
Ben, word of was je dit schooljaar dertien, of ken je iemand die dertien is en graag mee zou willen werken aan de productie? Geef je dan op voor één of meerdere van de gezellige praktijkdagen. De praktijkdagen zijn op zondag 4, 11 en 18 november van 10.00 tot 12.00 uur in het Makerslab van Electron, Speelhuislaan 171 in Breda. Neem vooral vrienden, vriendinnen en klasgenoten mee! Inloop is gratis. Mail voor vragen of aanmelden naar productie@schippersenvangucht.com.

Check hier de trailer: https://youtu.be/HHNEvLt5Tiw

Repetitiedagen
Tijdens de repetitiedagen wordt het materiaal/onderwerpen/acties die bij de praktijkdagen zijn verzameld verwerkt tot 'BOEIEND, MAAR HET IS NIET IETS WAT ME INTERESSEERT', de praktijkcursus veranderingsbereidheid voor volwassenen. Dertienjarigen kunnen zich ook aanmelden voor de repetitiedagen om zo samen vorm te geven aan het project dat op 26 januari wordt uitgevoerd. De repetitiedagen zijn op: zo 9 dec, do 27 dec, vr 28 dec, vr 4 jan, zo 6 jan, zo 13 jan en zo 20 jan van 10.00 tot 13.00 uur bij Pier15. Het is niet noodzakelijk om alle repetitiedagen aanwezig te zijn (wel gezellig natuurlijk!). ​

Wat hoopt Juup Luijten teweeg te brengen? 
Naar aanleiding van de praktijkcursus wil Juup Luijten de volwassenen met hun neus op de feiten drukken en dus de maatschappij tot verandering aanzetten. “Al te lang wijzen we met een beschuldigende vinger naar onze voorouders met betrekking tot niet genomen verantwoordelijkheden ten aanzien van het milieu. Onder het motto Never look back hopen we dit voor eens en voor altijd achter ons te laten. We erven de wereld niet van onze ouders, maar lenen de wereld van onze kinderen. Het klinkt als een utopie, een onhaalbare grote jongensdroom, maar waarom zou het niet kunnen?” 

 

 

Pagina's

all rights reserved 2019

schippers&vangucht