Radio Walvis - schippersenvangucht.com

Radio Walvis

Een geestige en poëtische vertelling in een volledig gerecyclede vormgeving.

Met trots presenteert Schippers&VanGucht in coproductie met philharmonie zuidnederland de voorstelling Radio Walvis: een muzikale theatervoorstelling voor leerlingen van groep 3-4. Drie musici van philharmonie zuidnederland en actrice Eva Meijering brengen het door Jorieke Abbing geschreven verhaal – gebaseerd op een eeuwenoud Inuit-sprookje – tot leven. Radio Walvis is een geestige en poëtische vertelling in een volledig gerecyclede vormgeving.

Radio Walvis

Radio Walvis vertelt het verhaal van het stoere Inuit-meisje Pilu die samen met haar ouders in Groenland woont: een land dat helemaal niet groen is, maar sneeuwwit. Tijdens de voorstelling beleven de leerlingen samen met Pilu vele avonturen in de tot de verbeelding sprekende wereld van de Inuit. Pilu heeft een taperecorder, waarmee ze haar eigen spannende radioshow maakt: het verhaal over haar opa Nanoq is een wel heel bijzondere aflevering!

Radio-Walvis_Wannes-Cre2
Foto-9_Wannes-Cre

Educatie

De wonderlijke vertelling van dit al aloude Inuitsprookje staat in schril contrast met de huidige situatie van de Noordelijke IJszee. Wetenschappers hebben daar gigantische hoeveelheden plastic ontdekt. De problematiek van de plastic soep is bij de voorstelling Radio Walvis vooral aanwezig in de theatervormgeving, die volledig bestaat uit gerecycled materiaal. De enorme hoeveelheden plastic op de bühne zijn afkomstig van Stormkop in Antwerpen (gejut uit de Schelde door de kinderen van Stormkop, waarvoor veel dank) en contrasteren met de impact en gevoeligheid van de relatie die Pilu heeft met haar grootvader Nanoq en de intimiteit van het muziekensemble (bestaande uit fluit, klarinet en cello).

Kinderen zijn wereldverbeteraars

Kinderen van rond de zeven jaar zijn grootse wereldverbeteraars, ze bekijken de zorgwekkende staat van het milieu op hun eigen wijze en zoeken naar oplossingen op een originele manier. Daarom past dit onderwerp goed bij de doelgroep. De problematiek van de plastic soep krijgen ze in het voorbereidende lesmateriaal al aangereikt, komt in de voorstelling impliciet aan bod en krijgt een positieve wending als de leerlingen tijdens de reflectie-les naar een oplossing wordt gevraagd. Wij juichen andere initiatieven om de plastic soep onder de aandacht te brengen toe. Neem ter inspiratie bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van het project De Schelde Waste Wave.

De voorstelling reist in 2019 langs scholen.

Bijzondere Samenwerking

Schippers&VanGucht en philharmonie zuidnederland zijn twee zeer verschillende gezelschappen. Zoekt Schippers&VanGucht naar extreme uitingen in de vorm en inhoud, bij philharmonie zuidnederland heeft de traditionele uitvoeringspraktijk de overhand. Uit het spanningsveld tussen deze twee contrasterende werelden is een uitdagende en tot de verbeelding sprekende voorstelling ontstaan, waarin sferen en kleuren juist door deze contrasten extra duidelijk naar voren komen.​

Pas op: RADIO WALVIS is alleen geschikt voor kinderen die wel oren hebben naar een goed verhaal. 

Recensies

“De muzikanten hebben verrassende rollen in het stuk. Zo wordt het hondengejank van opa Nanok voortgebracht door de cello. En een basklarinet zorgt – met zijn zagende, donkere basgeluid – voor de nodige spanningsopbouw.‘Hi-huu-haa! Hi-huu-haa!’ Op de voorste rij zingen kinderen mee met de cello.” (Mestmag.nl)

“Aan de voorstelling vooraf ging een educatief programma waarin de kinderen bijvoorbeeld iets oppikten over plastic in zee (de kleding van de spelers bestaat uit gerecycled afval) en de muziek in de voorstelling. Misschien hadden ze ook al kennis gemaakt met de mooie opblaasdieren van Myriam van Gucht.” (Theaterkrant)

 

concept Schippers&VanGucht regie Jellie Schippers vormgeving Myriam van Gucht fluit Alice Poulussen klarinet Roger Niese cello Anneloes de Hooge tekst Jorieke Abbing actrice Eva Meijering​ campagnebeeld © Wannes Cré​ Met dank aan: Carly Ray Heatcote, Intervlag, De kinderen van STORMKOP voor het gejutte plastic.​