Boeiend, maar het is niet iets wat me interesseert

Een praktijkcursus veranderingsbereidheid voor volwassenen, samengesteld door dertienjarigen uit Breda!

Verandering is eng, of niet?

Verandering is voor veel mensen vaak ontzettend eng. Liever blijven we lekker binnen onze comfortzone en riskeren we geen onzekere situaties en klotsende oksels. Maar om de wereld een stukje mooier te maken, is verandering juist noodzakelijk.

Cultuurnacht 2019

Ter gelegenheid van Cultuurnacht Breda 2019 maakte Schippers&VanGucht in samenwerking met educatiemaker Juup Luijten ‘BOEIEND, MAAR HET IS NIET IETS WAT ME INTERESSEERT’. Het project is een praktijkcursus veranderingsbereidheid voor volwassenen, samengesteld door dertienjarigen uit Breda, dé deskundigen in verandering. Want hoe kan het dat dertienjarigen zich zo makkelijk aanpassen en zo relaxt met grote veranderingen omgaan? Juup Luijten is tijdens drie workshops met dertienjarigen uit Breda in gesprek gegaan over maatschappelijke onderwerpen. Er werd gediscussieerd over de opwarming van de aarde, de plastic soep, het eten van vlees en de verkeersdrukte. Samen hebben ze toffe acties bedacht én uitgevoerd die wel eens het verschil kunnen maken. Uiteindelijk zijn alle uitspraken, meningen en acties de basis van de praktijkcursus voor volwassenen ‘BOEIEND, MAAR HET IS NIET IETS WAT ME INTERESSEERT’. Het project was tijdens de Cultuurnacht op zaterdag 26 januari 2019 te bezoeken in de grote hal van skatepark PIER15.

promo_rosameininger-4316
SCHIPPERS&VANGUCHT-top-foto

Wat hoopten wij teweeg te brengen?

Naar aanleiding van de praktijkcursus wilde Juup Luijten de volwassenen met hun neus op de feiten drukken en dus de maatschappij tot verandering aanzetten. “Al te lang wijzen we met een beschuldigende vinger naar onze voorouders met betrekking tot niet genomen verantwoordelijkheden ten aanzien van het milieu. Onder het motto Never look back hopen we dit voor eens en voor altijd achter ons te laten. We erven de wereld niet van onze ouders, maar lenen de wereld van onze kinderen. Het klinkt als een utopie, een onhaalbare grote jongensdroom, maar waarom zou het niet kunnen?”

Publieksreacties

Mireille Verhoof-Huskens: “Top voorstelling, chapeau!”

Cynthia Peters: “Boodschap begrepen, wat een stevig staaltje werk van de acteurs ook. Fantastisch, dankjewel!”